1 Απριλίου 2014

«Απογοήτευση από την υιοθέτηση μικροπολιτικής λογικής, απογοήτευση και από την νοοτροπία»

Άρθρο του ανεξάρτητου υποψήφιου Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου


Είχα την ελπίδα ότι, στην Πόλη μας, είχαμε ξεφύγει από μικροπολιτικές λογικές, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια μας. 

Πίστευα ότι εγκαταλείψαμε πρακτικές από το παρελθόν, που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. 

Θεωρούσα, ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά, λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, να ξεκινούν έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

Δυστυχώς, διαψεύστηκα. Εδώ και λίγες ημέρες, εξελίσσονται στο Ηράκλειο εργασίες ασφαλτόστρωσης  σε αρκετούς δρόμους. Φαντάζομαι, είναι σύμπτωση …, ότι οι περισσότεροι από τους δρόμους αυτούς είναι κεντρικοί. Είναι σύμπτωση, ότι τέσσερα χρόνια τώρα οι συμπολίτες μας αφέθηκαν να ταλαιπωρούνται σε δρόμους που – προφανώς – χρειάζονταν νέο ασφαλτοτάπητα μόνο και μόνο για να δουν έργα τώρα. Και, βεβαίως, είναι σύμπτωση ότι τα έργα ξεκίνησαν οκτώ (8) μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές.  

Έχω πολλές φορές ασκήσει δημόσια κριτική στον Παντελή Βλασσόπουλο για την αδυναμία του να δώσει λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας. Για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος στους δημότες. Για την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της οικονομικής κρίσης. Για την απουσία τοπικής αναπτυξιακής προοπτικής.

Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ, ότι θα χρειαστεί να του ασκήσω κριτική για το ύφος και το ήθος των τελευταίων ημερών της διοίκησης του στη Δήμο μας. Για την υιοθέτηση της μικροπολιτικής λογικής περασμένων δεκαετιών, που ήθελε τους πολίτες αφελείς και έτοιμους να παρασυρθούν από υποσχέσεις και έργα της τελευταίας στιγμής. Για τη διολίσθηση στην υποκριτική νοοτροπία που ευθύνεται για την απαξίωση της πολιτικής  και οδήγησε πολλές χιλιάδες πολίτες να της γυρίσουν την πλάτη. 

Προκαλεί έντονη απογοήτευση αυτή η στάση και η συμπεριφορά του Παντελή Βλασσόπουλου. Υποβαθμίζει τον πολιτικό μας πολιτισμό. Μας θίγει ως πολίτες. Μας υποτιμά ως προσωπικότητες.

Δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή αυτή η συμπεριφορά.
Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να θυσιάζεται η ποιότητα στις καθημερινές μας μετακινήσεις για χρόνια, προκειμένου να δούμε έργα στην προεκλογική περίοδο.
Δεν μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει τους δημότες ως «ιθαγενείς» και τα έργα ως «χάντρες και καθρεφτάκια».

Όσοι ζούμε στο Ηράκλειο, αξίζουμε πολύ περισσότερα. Αξίζουμε να μας συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια. Αξίζουμε το σεβασμό της δημοτικής αρχής. Αξίζουμε ένα Δήμο που σχεδιάζει και υλοποιεί έργα όταν είναι απαραίτητα και όχι όταν εξυπηρετούνται οι προεκλογικοί της σχεδιασμοί.

Η απόφαση μας στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου, αφορά  ασφαλώς  την πορεία της Πόλης μας στα επόμενα χρόνια, τις λύσεις που θέλουμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν, τη βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινότητα μας. Αφορά όμως και το ύφος και τη συμπεριφορά της νέας δημοτικής αρχής, την ειλικρίνεια με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει τους δημότες, την αξιοπρέπεια στις ενέργειες και τις αποφάσεις της.  

Αρκετά πια με τους «ανεξάρτητους» που είναι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κομμάτων. Αρκετά με τα έργα – στάχτη στα μάτια. Αρκετά με την υποβάθμιση της ουσίας και την αποθέωση της επικοινωνίας.

Για αυτό διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, με τους συνεργάτες μου στο συνδυασμό «Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη». Για να βάλουμε τέλος  σε όλα αυτά. Για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και όχι με την επικοινωνιακή τους διαχείριση.  Για να δημιουργήσουμε μια σχέση σεβασμού και ειλικρίνειας με τους δημότες.

Είναι στο χέρι μας να επιβάλλουμε άλλο ύφος και άλλο ήθος στην αυτοδιοίκηση. Είναι στο χέρι μας να  λειτουργήσουμε με αξιοπρέπεια. Είναι στο χέρι μας όχι να διαχειριστούμε, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Δέσμευση μου, δέσμευση μας, ότι έτσι θα λειτουργήσουμε. 


Νίκος Μπάμπαλος
Υποψήφιος Δήμαρχος